παρουσιάσεις δίσκων

ό,τι γυρίζει και παίζει μουσική είναι δίσκος... - κριτικές και παρουσιάσεις δίσκων από την κλίκα

Μπορεί να μην αφορά άμεσα στο λαϊκό τραγούδι, όπως τουλάχιστον το πραγματεύεται η αρθρογραφία της Κλίκας -αν και η blues είναι λαϊκή μουσική, αλλά αυτό αποτελεί θέμα ξεχωριστού άρθρου- θα ήταν όμως παράλειψη να μην κάνουμε ειδική μνεία σε μια από τις πιο αξιόλογες κυκλοφορίες του 2008, από έναν κορυφαίο bluesman που άφησε πρόωρα τον μάταιο τούτο κόσμο.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένας δίσκος που ήρθε «έτσι ξαφνικά», μιας και από καιρό έχουμε σταματήσει να ελπίζουμε σε εκπλήξεις από την ελληνική δισκογραφία. Πριν μερικούς μήνες ο μουσικός Στέλιος Λιανδράκης ήρθε απ’ την Κύπρο για ν’ ακούσει το φίλο του, Θύμιο Στουραΐτη, στον «Πίκο», το μπαράκι του Μανώλη στη Νέα Ερυθραία. Το πρόγραμμα εκείνης της βραδιάς έδωσε το υλικό για την έκδοση αυτού του δίσκου. Πρόκειται λοιπόν για ζωντανή ηχογράφηση από τον «Πίκο». Πραγματική ζωντανή ηχογράφηση, χωρίς καμιά «διόρθωση» ή «καλλωπισμό». Αλλωστε ούτε ο Στουραΐτης έχει ανάγκη από τέτοια πράγματα ούτε η Καπετανίδου.

Η νέα παραγωγή του Τσάρλι Χάουαρντ είναι μια κασετίνα με τέσσερα CD. Η ποιότητα των παραγωγών του Χάουαρντ είναι δεδομένη. Χωρίς πολλά-πολλά λόγια, λοιπόν, πλουτίστε τη δισκοθήκη σας με άλλα τέσσερα διαμάντια. Η τιμή είναι ελκυστική, καθώς κυμαίνεται από 25 έως 30 ευρώ.

Τη χρονιά που πέρασε κυκλοφόρησαν προσωπικά CD με σύγχρονες ηχογραφήσεις η Ρένα Στάμου («ΡΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ: ΑΠΟΨΕ Μ’ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕΣ», ΔΙΚΤΥΟ 0225/2005) και η Λέλα Παπαδοπούλου («ΛΕΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ & ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ», GENERAL MUSIC/SYBAN SOUND ΑΣ657/2005). Και οι δύο είναι κυρίες του λαϊκού τραγουδιού με περισσότερα από 50 χρόνια στο πάλκο, και οι δύο βρέθηκαν στη δεύτερη γραμμή της εποχής τους, και οι δύο παραμένουν αξιοζήλευτα αξιοπρεπείς και γνήσιες σήμερα.

Όσοι πήγαν το χειμώνα που μας πέρασε στο Απτάλικο έφυγαν με μία εντύπωση: σεβασμός στον ακροατή από ένα σχήμα που η πλειοψηφία του έπαιξε σημαντικό ρόλο τα τελευταία 30 χρόνια στην αναβίωση του λαϊκού τραγουδιού και στη γνωριμία των νεότερων με πάμπολλα διαμάντια. Οι παραστάσεις του χειμώνα που πέρασε συμπυκνώθηκαν σε ένα CD το οποίο μεταφέρει την ατμόσφαιρα αυτή στον ακροατή χαρίζοντάς του 19 κομμάτια, όλα επανεκτελέσεις, πλην ενός πρωτόβγαλτου.

Οι «Άρχοντες» είναι ουσιαστικά ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Βαγγέλη Κορακάκη (είχε προηγηθεί η συμμετοχή του με τρία τραγούδια (μόνο σύνθεση δική του) στο δίσκο «Στρατόπεδα και πλοία»). Ο δίσκος εκδόθηκε το 1988. Στην επανέκδοσή του το 1994 ο ίδιος ο Κορακάκης σημειώνει:
«Η Καισαριανή, μια συνοικία γεμάτη από λαϊκές εικόνες, μια συνοικία-μάνα του λαϊκού τραγουδιού είναι ο τόπος που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω. Έχοντας διάφορα δικά μου ταβερνάκια εκεί, παράλληλα έφτιαχνα και κάποια τραγούδια. Λαϊκά βέβαια...»

Η «Ρεμπέτικη Ιστορία» είναι μια σειρά 6 δίσκων που εκδόθηκε από την Columbia με την ετικέτα της Regal. Οι τρείς πρώτοι δίσκοι κυκλοφόρησαν το 1975 σε LP και οι τρείς επόμενοι το 1976. Φυσικά, παραμένει ακόμη σε κυκλοφορία σήμερα, σε CD βέβαια. Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Κώστας Χατζηδουλής, ο οποίος επέλεξε τα συγκεκριμένα 72 τραγούδια που παρουσιάζονται στους 6 δίσκους. Στους δίσκους 1 και 4 ανθολογείται η σμυρνέικη σχολή, στους δίσκους 2 και 5 υπάρχουν ηχογραφήσεις με μπουζούκια που έγιναν πριν τον πόλεμο, ενώ η μεταπολεμική μουσική παραγωγή παρουσιάζεται στους δίσκους 3 και 6. Όλες οι ηχογραφήσεις προέρχονται από δίσκους 78 στροφών που παραχώρησαν στον επιμελητή διάφοροι -μη κατονομαζόμενοι- συλλέκτες.