Περί μουσικής
Παρουσιάσεις δίσκων
Πενιές και Ερμηνείες: Στουραΐτης και Καπετανίδου
Παρουσιάσεις δίσκων
Πενιές και Ερμηνείες: Στουραΐτης και Καπετανίδου
Πενιές και Ερμηνείες: Στουραΐτης και Καπετανίδου
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένας δίσκος που ήρθε «έτσι ξαφνικά», μιας και από καιρό έχουμε σταματήσει να ελπίζουμε σε εκπλήξεις από την ελληνική δισκογραφία. Πριν μερικούς μήνες ο μουσικός Στέλιος Λιανδράκης ήρθε απ’ την Κύπρο για ν’ ακούσει το φίλο του, Θύμιο Στουραΐτη, στον «Πίκο», το μπαράκι του Μανώλη στη Νέα Ερυθραία. Το πρόγραμμα εκείνης της βραδιάς έδωσε το υλικό για την έκδοση αυτού του δίσκου. Πρόκειται λοιπόν για ζωντανή ηχογράφηση από τον «Πίκο». Πραγματική ζωντανή ηχογράφηση, χωρίς καμιά «διόρθωση» ή «καλλωπισμό». Αλλωστε ούτε ο Στουραΐτης έχει ανάγκη από τέτοια πράγματα ούτε η Καπετανίδου.
«Το μπουζούκι αν το βάλεις σε καλούπια δεν έχει πόνο» λέει μεταξύ άλλων ο Στέλιος Λιανδράκης στο ένθετο του δίσκου. Κι ο Θύμιος Στουραΐτης είναι ο ορισμός του «παίχτη έξω από καλούπια». Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ν’ ακούς ανατολίτικες μελωδίες με ένα συνεχή δυτικό (τζαζ) αυτοσχεδιασμό και μάλιστα από ένα μουσικό χωρίς καμιά «δυτική» παιδεία. Επίσης στο ένθετο του δίσκου ο συγγραφέας Νέαρχος Γεωργιάδης σημειώνει: «...Το μπουζούκι του Στουραΐτη, υποχρεωμένο να ακολουθήσει τις επιλογές ρεπερτορίου της Καπετανίδου [...] έγινε κι αυτό πιο αρμονικό, πιο ευαίσθητο και πιο ευέλικτο χωρίς να χάσει την αρρενωπή αδρότητα, την ελευθερία του και την ικανότητα αυτοσχεδιασμού. Αντίθετα οι αυτοσχεδιασμοί, οι αρμονίες, οι φαντασίες έχουν αυξηθεί, σε σχέση με το παρελθόν, γοητεύοντας και αιχμαλωτίζοντας τους ακροατές και κατατάσσοντας τον Στουραΐτη στους καλύτερους “τζαζίστες” του μπουζουκιού, μαζί με τον Χιώτη, τον Λεμονόπουλο, τον Τσομίδη...».Η Μαρία Καπετανίδου είναι απλά ...μεγάλη φωνή. Όποιος την ακούσει ζωντανά θα καταλάβει με πόση «ερμηνευτική φτώχεια» μας ταΐζουν καθημερινά τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις με τις δεκάδες δήθεν τραγουδίστριες. Το ντουέτο του Στουραΐτη με την Καπετανίδου έχει καταφέρει κάτι για το οποίο λίγοι μπορούν να καυχηθούν: Αντιμετωπίζει το λαϊκό τραγούδι σαν ένα ενιαίο μουσικό σύνολο, όπως δηλαδή θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται. Έπειτα από ένα τραγούδι του Νταλγκά, μπορείς ν’ ακούσεις ένα του ...Μάλαμα κι ύστερα ένα του Χατζηχρήστου, χωρίς να νιώσεις καμιά «δραματική» αλλαγή κλίματος. Το σύνολο του δίσκου (19 κομμάτια) δεν νομίζω ότι αποτελεί κάποια επιλογή, αλλά ένα μέρος του προγράμματος μιας βραδιάς, που συνήθως κρατάει 4 με 6 ώρες(!). Θα ξεχωρίσω το «Γκαρσόνι» (Χιώτης) ως κορυφαία εκτέλεση (φωνές - μπουζούκι), καθώς και το «Παιδί του δρόμου» (Μητσάκης) για τη μοναδική ερμηνεία της Καπετανίδου. Εξαιρετικό το «Καραντουζένι» (Μάρκος), αλλά και η ...πειραιώτικη εκδοχή του «Σεβνταλή» (Σέμσης). Ενδιαφέρων επίσης και ο 12λεπτος αυτοσχεδιασμός, όπου ο Στουραΐτης «μπερδεύει» ταξίμια, ανατολίτικα οργανικά κομμάτια και κλασσική μουσική.
Αρνητικό στοιχείο του δίσκου ο ηλεκτρικός ήχος του μπουζουκιού που συνηθίζει να έχει ο Στουραΐτης (από μια πλευρά βέβαια έχει κι αυτό ένα ενδιαφέρον, καθώς καμιά φορά φέρνει στο μυαλό τον ήχο των πρώτων ηλεκτρικών μπλουζ της δεκαετίας του ’50). Η ορχήστρα είναι «πειραιώτικη», με το Στουραΐτη φυσικά στο μπουζούκι, τον Ανδρογιάννη στον μπαγλαμά και τη Ράνια Γκικοπούλου στην κιθάρα.
Η τιμή του CD είναι 14 ευρώ (ενδεικτική τιμή Music Corner).
Ετικέτες άρθρου:
Άλλα άρθρα με ίδιες ετικέτες:
Επιλογές
Ετικέτες άρθρων
78_στροφές
blues
internet
ross_daly
έρευνα
αδαμίδου
αισθητική
αλτής
αναγνωστάκης
αττίκ
αφοι_μιλάνοι
βίντεο
βαμβακάρης
βαρλάς
βενιός
βιβλίο
βιογραφία
βιώματα
βραχνάς
γάιλας
γενίτσαρης
γεωργιόπουλος
δίσκοι
δανάη
δημητριανάκης
διακοπές
δισκογραφία
δοκίμια
δρόμοι
εις_μνήμην
εκδηλώσεις
ελύτης
ζοζέφ
ηχογράφηση
θεοδωράκης
ιστορικά
ιωαννίδης
καθημερινά
καραπιπέρης
καρβούνης
καρνέζης
καρσιγάρ
κετέντζογλου
κιθάρα
κιουρντί
κλίκα
κλίμακες
κομπολόι
κώτη
λατέρνα
λαϊκά
λογοκρισία
μάμμος
μέλκον
μήτσου
μαθηματικά
μακάμια
μανιάτης
μεζέδες
μελέτες
μεράκια
μεσθεναίος
μητρέντσης
μουσική_θεωρία
μουσικό_χωριό
μουφλουζέλης
μπάτης
μπέλλου
μπιθικώτσης
μπουζουξήδες
μπουζούκι
μυστακίδης
νικολαΐδης
ντουζένια
οδοιπορικά
οινοποιΐα
οργανοποιΐα
ούτι
παγιουμτζής
παπάζογλου
παπαδόπουλος
παπαϊωάννου
παράδοση
πειρατεία
πριγκηπέσσα
προβληματισμοί
πρωτομαγιά
ρέερμπυ
ραστ
ρεμπέτικα
σακαφλιάς
σαμπάχ
σαρικούς
σελασίδης
σολίστες
σπουρδαλάκης
σπυρόπουλος
σπόρος
στέκια
στίχοι
σταματίου
στουραΐτης
συλλογές
συνέντευξη
συντήρηση_μουσικού_οργάνου
συνταγές
σφίγγος
τέχνες_που_χάνονται
τέχνη
ταβέρνες
ταμπουράς
ταξίδια
ταξίμια
τατασόπουλος
τεχνολογίες
τραγούδια
τσίγκος
τσίπουρο
τσιτσάνης
τσομίδης
φρονιμόπουλος
χασικλίδικα
χατζιδάκις
χιτζάζ
χιτζασκιάρ
χοροί
χρονογράφημα
Στατιστικά
Αυτή τη στιγμή, διαβάζουν 46 αναγνώστες την κλίκα